• +387 (33) 221-459
  • info@fmb.foundation
  • Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Hamdije Kreševljakovića 37
Vanjske Vijesti
Amerikanci upozorili bh. lidere zbog korištenja zapaljive retorike i maksimalističkih zahtjeva

Amerikanci upozorili bh. lidere zbog korištenja zapaljive retorike i maksimalističkih zahtjeva

OKRENUTI SE REFORMAMA

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet razgovarao je s političkim liderima u BiH o napretku naše zemlje u ključnim reformama neophodnim za veći prosperitet, transparentne institucije, slobodnije i poštenije izbore, jaču vladavinu zakona i dublje partnerstvo u euroatlantskim institucijama, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Chollet je ponovo potvrdio poruku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, istaknuvši snažnu podršku Amerike suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

“BiH ima prostor u ovoj neizbornoj godini za provođenje izbornih reformi, uključujući ograničenu ustavnu reformu za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, izmjene izbornog zakona radi rješavanja presuda Ustavnog suda BiH i tehničke reforme za jačanje izbornog integriteta”, navedeno je.

Te se reforme ne odnose samo na provedbu pravno obavezujućih sudskih presuda kako bi se osigurala veća jednakost, već i na ublažavanje prevara i osiguranje da građani mogu svoje vođe smatrati odgovornima za korupciju i loše upravljanje – sve ključne mjere zaštite za izgradnju jače demokratije, navedeno je.

“Sjedinjene Države očekuju od čelnika BiH da ispune svoje obveze za unapređenje ključnih reformi. Dijalog u dobroj vjeri, a ne zapaljiva retorika i maksimalistički zahtjevi, bit će ono što poboljšava usluge, donosi radna mjesta i jača povjerenje građana BiH u njihovu vladu”, poručuju iz ambasade.

Datum: 28.04.2021.

Autor: G.M.

Preuzeto sa stranice Klix.ba sa linka:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/amerikanci-upozorili-bh-lidere-zbog-koristenja-zapaljive-retorike-i-maksimalistickih-zahtjeva/210428040