• +387 (33) 221-459
  • info@fmb.foundation
  • Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Hamdije Kreševljakovića 37

O PROJEKTU

RUŠIMO EKSTREMIZAM,
GRADIMO BUDUĆNOST

Fondacija Muharem Berbić započela je sa realizacijom novog projekta pod nazivom „Rušimo ekstremizam, gradimo budućnost – ReGra“, koji je namijenjen mladim ljudima Bosne i Hercegovine.

NEKOLIKO RIJEČI

O Nama

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je izašla iz rata prije 25 godina. Međutim, čak i nakon 25 godina, jake etničke tenzije i podjele i dalje su na snazi ​​u našoj zemlji.

Naša zemlja je pogodno tlo za razvoj nasilnog ekstremizma i radikalizacije među građanima, a posebno među mladima. Naime, mladi su prošli etnički obojene obrazovne programe u kojima se otvoreno prakticirala segregacija, a izostavljaju univerzalne ljudske vrijednosti kao što su mir, tolerancija, saradnja, odgovornost i jednakost.

Primarno pitanje (izazov) koje ovaj projekt želi riješiti:

Glavni problem kojim se projekt bavi je nedostatak programa, alata i mehanizama koji bi se koristili za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije među mladima u BiH. Zbog toga mladi nemaju dovoljno informacija ili kvalitetnog znanja koje bi ih moglo obraniti od nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

radikalizacije među građanima, a posebno među mladima. Naime, mladi su prošli etnički obojene obrazovne programe u kojima se otvoreno prakticirala segregacija, a izostavljaju univerzalne ljudske vrijednosti kao što su mir, tolerancija, saradnja, odgovornost i jednakost.

rrrrrAsset 1

PARTNERI PROJEKTA