• +387 (33) 221-459
  • info@fmb.foundation
  • Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Hamdije Kreševljakovića 37
Vanjske Vijesti
Terorizam u BiH

Terorizam u BiH

Mnogo je razloga zbog kojih BiH iz godine u godinu dobija negativne ocjene o pripremljenosti za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Jedan od razloga je taj što je to pitanje često rješavano na personalnoj, a ne na sistemskoj osnovi donošenjem zakona i strateškim pristupom. To znači da su zvaničnici pojedinih zemalja, najčešće SAD i EU, mjere protiv ekstremizma rješavali njegujući dobre lične odnose s ključnim ljudima koji su se bavili tom oblasti u BiH. Kada je interes tih zemalja jačao, naše institucije su, zahvaljujući ličnim odnosima, radile dobar posao. Kada je interes padao, padala je naša pripremljenost da se s ovim pitanjem nosimo, jer je manjkala zakonska i sistemska spremnost da se na ovo pitanje odgovori institucionalno.

Drugi razlog je taj što se pitanje ekstremizma u BiH uvijek doživljavalo kao identitetsko pitanje. Srbi i Hrvati potenciraju islamski ekstremizam, dok Bošnjaci akcenat stavljaju na desničarski ekstremizam kako bi oslabili pritisak na islam kao vjeru. Rezultat je da u BiH nije uspostavljen konsenzus kako da se rješava ovo pitanje na sistemski način, a energiju smo trošili na međusobno upiranje prstom.

Treći razlog je taj što je najveći dio tereta pao na nevladin sektor, pa umjesto da institucije budu podrška NVO, ispalo je obrnuto, što je situacija koja nikad ne može dati dugoročno uspješan rezultat.

Razloga je još mnogo, ali ova tri su dovoljno ilustrativna. BiH je imala sreću kad je u pitanju terorizam iz nekoliko razloga. Prvo, BiH nije interesantna nijednoj terorističkoj grupi. Veliki napad u BiH koji nije djelo samo sumanutog pojedinca ne bi postigao nijedan bitan politički cilj. Osim toga, kako mi je objasnio jedan bezbjednosni ekspert, terorističke grupe BiH više vide kao logistički centar nego kao metu, a nijedna ozbiljna teroristička organizacija neće uništavati područje koje doživljava kao logistiku za regrutovanje, nabavku oružja i druga pitanja.

Na kraju krajeva, istinska pobjeda protiv ekstremizma može se ostvariti samo ako BiH bude zemlja u kojoj ima mjesta za sve i u kojoj će se svaki narod ili vjerska grupa osjećati komforno. Zato je potrebno stvarati ambijent uključivosti, ekonomskog prosperiteta i mjesta dobre budućnosti. To je najbolja garancija za bezbjednost svih.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Datum: 07.06.2020.

Autor: Nije navedeno

Preuzeto sa stranice The World News sa linka:

https://theworldnews.net/ba-news/terorizam-u-bih