• +387 (33) 221-459
  • info@fmb.foundation
  • Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Hamdije Kreševljakovića 37
Kako se BiH bori protiv ekstremizma i terorizma?

Kako se BiH bori protiv ekstremizma i terorizma?

Kao jedan od najvažnijih procesa u borbi protiv radikalizacije navodi se i zatvaranje “paradžemata” (na fotografiji oznaka ‘Islamske države’ u Gornjoj Maoči, 2015)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je početkom jula 2015. petogodišnju Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, a u oktobru 2016. godine i Akcijski plan za njezino provođenje.

Strategiju su nakon usvajanja pohvalili nadležni iz Ministarstva sigurnosti BiH te ministarstava policija, ali i iz nevladinog sektora te religijskih zajednica u BiH zato što je po prvi put, po uzoru na slične strategije i planove u zemljama Evropske unije, uključila preventivni segment djelovanja usmjeren na sprječavanje pojedinaca i grupa da odaberu nasilni ekstremizam i terorizam što čini dvije trećine Strategije, a ne samo sigurnosni pristup, istrage i krivični progon, odnosno bavljenje posljedicama.

Školski programi na čekanju

Zbog složenog ustroja same države u provođenje je uključena čak 41 institucija. Do danas je prošlo pola razdoblja predviđenog za provođenje te strategije, no neki njeni dijelovi nisu se ni počeli implementirati.

Kao jedan od ciljeva ove strategije navedeno je “promoviranje tolerancije, te sistema ‘ranog upozoravanja’ na pojave razvoja ideologija nasilnog ekstremizma, kroz kurikulume obrazovnih institucija”. Štoviše, naglašeno je da su obrazovne službe “ključni element” sprječavanja procesa indoktriniranja u terorističke ideologije, posebno onih njegovih oblika koji sadržavaju jasne elemente poticanja na terorizam, bilo izravno ili neizravno kao javnog veličanja ili promoviranja djela terorizma te vrbovanja za terorizam.

U BiH imamo 12 ministarstava obrazovanja – jedno u entitetu Republika Srpska te deset ministarstava u Federaciji BiH gdje je obrazovanje, prema entitetskom Ustavu, u nadležnosti deset kantona. Tu je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čija je ustavna i zakonska nadležnost svedena na koordinaciju planiranja i aktivnosti u oblasti obrazovanja te Odjeljenje za obrazovanje u Brčko Distriktu BiH.

Dvije godine bile su predviđene da se dopune i razviju nastavni planovi i programi.

Mario Janeček, stručni savjetnik iz oblasti borbe protiv terorizma pri Ministarstvu sigurnosti BiH koji je izravno uključen u izradu i provedbu spomenute strategije, naglasio je da je promjena školskog kurikuluma vrlo osjetljivo područje i da su dobili signale da postavljeni rokovi nisu adekvatni.

“Vjerojatno će trebati još dvije godine da se strategija ubaci u kurikulum i da to dobije određenu i pravnu i svaku drugu formu, da se pribave pozitivna mišljenja pedagoških zavoda i svih drugih institucija”, kazao je Janeček. Pojašnjava da se već pristupilo pedagozima i psiholozima u školama i centrima za mentalno zdravlje kao i službenicima socijalnih službi od kojih su brojni prošli i određeni edukaciju o tome kako prepoznati devijantno i ekstremističko ponašanje.

“Pri tome mi smo ukazali na jedan vrlo bitan faktor, a to je da djecu ne treba targetirati, označavati na bilo koji način, stvarati dodatne probleme u bilo kom kontekstu, nego da djeci koja iskazuju neke tendencije – prije svega ne govorimo o ekstremističkim nego o devijantnim – da im treba pomoći na način kako je to uostalom i propisano zakonskim normama u BiH”, kazao je Janeček za Radio Slobodna Evropa.

“Crna lista” internetskih stranica

U entitetu Federacija BiH posluje 16, a u entitetu Republika Srpska osam banaka, gotovo sve su u većinskom stranom vlasništvu i njihove obveze, standardi i procedure usklađene su sa evropskim i svjetskim standardima. Što se tiče pranja novca i financiranja terorizma, one određene sumnje na kriminalne aktivnosti automatski šalju policijskim agencijama u BiH, prije svih financijsko-obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Takav jedan sistem želi se prenijeti i na internetski “prostor”. Pored SIPA-e u BiH djeluju državna Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granična policija, Federalna uprava policije, MUP RS-a, deset kantonalnih MUP-ova, Policija Brčko Distrikta, a tu su i sudske policije…

Pri gotovo svakoj policiji postoji neka vrsta odjela za kibernetički (cyber) kriminal. Iz Ministarstva sigurnosti BiH su nam kazali da “crna lista” internetskih stranica koje objavljuju sadržaj koji potiče na nasilni ekstremizam i/ili terorizam “ne postoji u administrativnom kontekstu, već u kontekstu operativnog rada policijskih agencija” kojih je u BiH petnaest.

“Naravno da se određene internetske stranice na kojima se taj sadržaj pojavljuje aktivno prati”, naglasio je Janeček. U BiH su neki slučajevi i procesuirani, a najpoznatiji je Huseina Bilala Bosnića koji je u junu 2016. pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora. Bosnić je osuđen zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa, a u presudi se, između ostalog, navodi da je 2013. i 2014. održavao govore s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organiziranoj terorističkoj grupi u tzv. Islamskoj državi (IDIL) te je javnim propagiranjem radikalizirao više osoba, To je bila i prva presuda u ovom dijelu Evrope koja se odnosi na ovo krivično djelo. Janeček kaže da je Bosnić na YouTube i druge internetske mreže postavio nekoliko desetaka sati sadržaja te da je i zbog tih aktivnosti u zatvoru.

Inače, kao jedan od najvažnijih procesa u borbi protiv radikalizacije navodi se i zatvaranje “paradžemata”, odnosno zajednica koje su bile izvan okvira Islamske zajednice u BiH. Početkom procesa “integracije” bilo ih je blizu 70 čije vođe su odbijale etiketu “ekstremista” i naglašavale da samo žele živjeti islamskim životom u molitvi. Prema podacima IZ u BiH, danas u BiH djeluje 21 “paradžemat”.

Datum: 07.02.2019

Autor: Predrag Zvijerac

Preuzteto sa stranice RSE sa linka:

https://www.slobodnaevropa.org/a/terorizam-hap%C5%A1enja-akcije-sud-odstete-tuzilastvo-bih/29754411.html