• +387 (33) 221-459
  • info@fmb.foundation
  • Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Hamdije Kreševljakovića 37
Vanjske Vijesti
BiH u raljama desnog ekstremizma

BiH u raljama desnog ekstremizma

Analitičari ocjenjuju da BiH nema odgovarajući odgovor na jačanje desnog ekstremizma koji se u ovoj zemlji više ispoljava na nacionalnoj i religijskoj osnovi nego kroz rasnu i političku netrpeljivost.

U BiH djeluju razne grupe čija se ideologija zasniva na negiranju drugih i drugačijih i koje, prema ocjeni analitičara, imaju uporišta i u političkim strukturama. Zbog suprotstavljanja političara iz Republike Srpske, u BiH nema ni zakona o spriječavanju negiranja Holokausta i genocida što pruža dodatnu podršku desnom ekstremizmu, tvrde analitičari.

Primjer sprege političkih zastupnika i desnog ekstremizma u BiH navodi profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu dr. Salih Fočo. “Političke snage pothranjuju sukobe u BiH krijući se iza Daytonskog sporazuma i koristeći ekstremne desničarske grupe da onemoguće povratak izbjeglica, a time i reintegraciju BiH u okvirima prijeratnog statusa”, kaže dr. Fočo.

Salih Fočo: “Desni ekstremizam je uvezen u BiH”

Profesor Fočo vjeruje da je desni ekstremizam uvezen u BiH iz država regije (četnički i ustaški pokreti) i arapskih zemalja (vehabijski pokret). “Rat i gospodarska kriza ovaj su prostor učinili podobnim za manipuliranje, a ekstremne grupe koje ovdje djeluju žele destabilizirati Europu i spriječiti normalizaciju stanja na prostoru bivše Jugoslavije”, kaže dr. Fočo.

Na ekstremizam vehabijskog pokreta u BiH upozorava i novinar BH radija 1, Mustafa Karahmet, ističući da je njegova radikalna doktrina usmjerena i na muslimane kao vjersku grupu koju vehabije nastoje vratiti na “pravi put”. Karahmet podsjeća i na terorističke napade vehabija u Sarajevu i Bugojnu, te napade na organizatore Queer festivala u glavnom gradu BiH.

Liberalno-demokratske snage na zapadnom Balkanu moraju voditi računa o desnom ekstremizmu, kaže za Deutsche Welle I profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. Ivo Goldstein. Dr. Goldstein smatra da desni ekstremizam u zapadno-balkanskim državama danas nije toliko vezan za Drugi svjetski rat i bivši nacional-socijalizam.

Ekstremizam na nacionalnoj i religijskoj osnovi

“Taj ekstremizam, prezirom i mržnjom prema drugoj vjeroispovijesti ili drugom narodu, razara društveno tkivo unutar dotične države, a istovremeno otežava normalizaciju odnosa sa susjedima. Pri tome moramo biti svjesni činjenice da jedan esktremizam hrani drugi, što je karakteristično za većinu zapadno-balkanskih država, posebno BiH”, kaže dr. Goldstein.

“Ekstremizam u BiH hrani narode i vjerske grupe stvarajući atmosferu u kojoj samospoznaja i suočavanje sa prošlošću nije moguće, što stvara tešku situaciju u kojoj nema popuštanja ni sa jedne strane”, upozorava dr. Goldstein. Analitičari vjeruju da BiH i drugim državama regije tek predstoji suočavanje sa najradikalnijim oblicima desnog ekstremizma, jer socijalno dno gospodarske krize još nije isplivalo.

Datum:19.11.2011.

Autor: Samir Huseinović

Preuzeto sa stranice DW sa linka:

https://www.dw.com/hr/bih-u-raljama-desnog-ekstremizma/a-15541554